Publisert: 17.06.24

Årets festivalkunstner: Kiyoshi Yamamoto

  • Kunst
Festivalkunstner Yamamoto med performance foran et verk av Munch
foto Maya Økland

I en spektakulær markering av Øyafestivalens 25-årsjubileum, presenterer MUNCH og Øyafestivalen årets festivalkunstner, Kiyoshi Yamamoto. En unik kunstner som vil markere jubileet med en fargesprakende performance i Tøyenparken 7.-10. august.

En fargerik hyllest av festivalens arv

Den visuelt slående fremførelsen "Hva så med neste år? (PARABENS)", hyller en rik historie fra hvert av de 25 årene med Øyafestivalen, og gjenspeiler festivalens dynamiske musikkprogram og kreative grafiske profil.

– En performance er mer enn bare en konsert eller en utstilling; det er her kunsten blir levende og gir publikum det uventede og uforutsigbare i et samspill mellom kunst, dans, mote og musikk. Dette verket er en hyllest til performance-kunsten og dens evne til å forene mennesker, forteller Tone Hansen, museumsdirektør ved MUNCH.

Sammen med 25 flaggbærere utforsker Yamamoto temaene parade, fellesskap og feiring, med inspirasjon hentet fra Øyafestivalens imponerende line-up fra 1999 til i dag. Når flaggbærene beveger seg gjennom festivalområdet, blir de levende symboler på festivalens viktige plass i Oslo-sommeren. Kunstverket byr på 25 unike kostymer og flagg med gjenbruk av tekstiler fra Yamamotos nesten utsolgte performance "MAS QUE NADA (Let’s Run Away)" 22. juni på MUNCH.

Yamamoto er ett av årets største navn på MUNCHs performanceprogram.

MUNCH satser stort på kunstneren fra Bergen, som er sommerens kunstner i museets performance-satsning. Den 22. juni inviterer han til en sanselig midtsommerkveld på MUNCH. Her kan publikum forvente en kveld fylt med brasiliansk musikk, dans og fabelaktige kostymer, som sammen skaper en uforglemmelig opplevelse, inspirert av Edvard Munch-motivene Madonna og Livets Dans.

Yamamoto vil også bli den fjerde kunstneren ut i MUNCHs populære utstillingsserie for barn: Kom tenk med oss!. En rekke eksperimentelle kunstutstillinger hvor barn inviteres inn som et aktivt og deltakende publikum. Samarbeid og eksperimentering er en sentral del av Yamamotos kunstneriske praksis. Kunstneren beskriver selv at han er genuint opptatt av publikum, og har tydelige tanker om hvem som møter hans kunst, og hvordan de møter den. Kiyoshi Yamamotos utstilling åpner på MUNCH våren 2025.

Om Kiyoshi Yamamoto

Kiyoshi Yamamoto (1982) er en japansk-brasiliansk kunstner som primært arbeider med tekstil, grafikk og performance. Han er mest kjent for sine store rominstallasjoner i tekstil, samt sine kostymer og masker laget av gjenbrukte og fargerike silke- og bomullsstoff. Yamamoto har tidligere brukt flagg som identitetsuttrykk i flere av sine prosjekter, blant annet ved Ålesund kunstmuseum i 2021.

Yamamoto bor og arbeider i Bergen, og er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Escola de Belas Artes i Rio de Janeiro og Central Saint Martins i London. Han har hatt separatutstillinger ved visningssteder som Kunstnerforbundet, Trøndelag senter for samtidskunst, Trafo Kunsthall, Rohsska Museet, KUBE Museum i Ålesund og Hå Gamle Prestegård.