Publisert: 30.11.22

Miljøåret 2022 på Øyafestivalen

  • Bærekraft
Kia Vulgaris, kjøkkensjef frivilligkjøkkenet.
foto Thor Møller

For et fantastisk miljø-år det har vært! Etter tre år var det utrolig godt å atter en gang lage en grønn og bærekraftig festivaloppevelse i Tøyenparken i august, og vi toppa året med å bli kåret til Årets Miljøfyrtårn rett før jul.

Vi i Øyafestivalen jobber hele året med hvordan vi kan skape en mer bærekraftig festivalopplevelse. Både fordi vi mener det er det helt riktige å gjøre som kulturarrangør, men også fordi vi helhjertet tror at festivalopplevelsen blir bedre av det. Det kan virke som om publikum er enig med oss: Da vi i publikumsundersøkelsen spurte dere om det er viktig at en festival er miljøvennlig, svarte hele 91% at det er viktig eller svært viktig for dere!

Vi tar oppdraget på alvor, og det å lage en renere park med mindre søppel, fantastisk, økologisk mat og gjenbruksglass er bare noen av tiltakene våre. Vi jobber med en rekke tiltak innenfor innkjøp, gjenbruk, energi, arena, mat og drikke, transport og avfallshåndtering.

I år hadde vi miljøtema bærekraftig mat, av flere grunner: Mat står for rundt en fjerdedel av verdens globale klimagassutslipp, og også for rundt halvparten av Øyafestivalens. Bærekraftige matsystemer er et komplekst tema - og tilsvarende viktig! Vi har allerede jobbet mye med mat, men i år bestemte vi oss for å ta det flere steg videre.

På våre egne to kjøkken for artister, crew og frivillige kjøpte vi 5.2 tonn grønnsaker via vår samarbeidspartner Dagens, fordelt på 78 typer råvarer fra 24 ulike produsenter i nærområdet. Gjennomsnittsavstanden fra jordet til festivalen var 11 mil, og en rekke av bøndene dyrket fantastiske, økologiske grønnsaker på bestilling fra oss.

Vi har hatt gullvalør fra Debio i snart ti år, og i år intet unntak - vi oppnådde en økograd på 93% totalt på egne kjøkken og matområdene. Dette er vi stolte av, for de færreste av restaurantene vi samarbeider med har denne til vanlig, og det krever en stor innsats fra dem for å få dette til!

Vi ønsket å bruke uutnytta, og kanskje litt uvanlige, råvarer i år ettersom det finnes utrolig mye mat som går til spille fordi det er litt uvant. På artistområdet serverte vi kje, og på matområdet kunne man blant annet spise stillehavsøsters (uønsket i norske vann, men velkommen på tallerkenen), og tang og tare.