Publisert: 21.02.24

Slowdive, English Teacher og Brutus til Øya

  • Artistslipp
Foto av bandet Slowdive tatt utendørs på en tram
Foto: Ingrid Pop

Vi legger til tre navn fra ulike hjørner av gitarrocken.

Øya-programmet er langt fra ferdig, men med nesten et halvt år igjen kan du allerede forberede deg på sommerens mest varierte og innholdsrike festivalprogram. I dag legger vi til tre navn fra ulike hjørner av gitarrocken. Shoegazerne i Slowdive har i det siste fått en ny vår, med et tilskudd av yngre fans. De kommer til Øya samme dag som det nye indiehåpet English Teacher. Dagen etter får Tøyenparken besøk av den eksplosive belgiske trioen Brutus.

Slowdive

I september ga Slowdive ut sitt femte album siden oppstarten i 1989. Det kritikerroste Everything Is Alive gikk inn på topp ti i flere europeiske land, og det var første gang noe slikt hendte bandet. Slowdive har for enkelhets skyld fått merkelappen shoegaze, men har tydelige spor av elektronisk inspirasjon, folkrock og drømmepop.

De siste årene har Slowdives musikk nådd nye generasjoner, som ikke engang var født under deres første periode som aktivt band. Nå er de større enn noensinne, også som konsertattraksjon. Den utsolgte konserten deres på Sentrum Scene i januar var et av vinterens absolutte høydepunkter.

Slowdive var opprinnelig en del av stallen til det legendariske indieselskapet Creation. Bandet ble splitta etter tredjeskiva i 1995, men begynte å spille konserter igjen for ti år sida. I mellomtida hadde medlemmene samarbeida i Mojave 3. Neil Halstead har vært hovedlåtskriver i begge band.

Som det heter i deres eget presseskriv: –Spanning psychedelic soundscapes, pulsating 80’s electronic elements and John Cale inspired journeys, the album lands immediately as something made for the future; which figures, as their fanbase has grown younger and younger as time has gone on, and their influence on forward thinking musical artists continues to prevail.

English Teacher

Leeds-bandet English Teacher starta i 2020 og i vår kommer deres debutalbum på det velkjente plateselskapet Island. I mellomtida har de gitt ut et knippe lovende singler og EPen Polyakward.

English Teacher har de siste par årene blitt lagt merke til for sin både smarte og humoristiske låt- og tekstskriving. De har delt scener med Yeah Yeah Yeahs, Parquet Courts og hjembyens Øya-aktuelle Yard Act.

Etter å ha fulgt bandet på avstand en stund, ble vi for alvor overbevist da vi så dem live i Nederland i januar. Vi tror et mye større publikum vil oppdage kvartetten i 2024 og gleder oss til å se dem foran et nysgjerrig Øya-publikum.

NME: –It’s purposefully silly and breezy: the sound of a young, rising band at their loosest and funniest, rolling with life’s punches while laughing every step of the way.

The Skinny om English Teacher som konsertopplevelse: –They're conquering the world, one sweaty, drunken classroom at a time.

Brutus

Den belgiske trioen Brutus leker seg med biter av hardcore, post-rock og metal. Gjennom ti år som band har de fått et stadig større publikum og har spilt på viktige festivaler over hele Europa. Samtidig blir de rost av kritikere og kjennere for sin variasjon og dynamikk.

Allmusic.com har kalt musikken til Brutus for «a visceral maelstrom of post-hardcore riffing and redlined drums with traces of melody hidden in the layers of explosive sound».

Deres tredje, og foreløpig siste, studioalbum Unison Life kom ut i 2022, og i fjor ga de ut singelen Love Won’t Hide the Ugliness. Nå gleder vi oss til at dette supersolide livebandet skal gi oss en energisk konsert i Tøyenparken samme dag som Queens of the Stone Age, The Smile, Julie Christmas, Hammok og flere andre.