Publisert: 10.04.24

Fem aktuelle norske til Øya

  • Artistslipp
Svart-hvitt portrettfoto i halvtotal av artisten Hilma Nikolaisen
Foto: Julia M. Naglestad

Vi fyller på med et knippe varierte og aktuelle norske navn, for å styrke det allerede innholdsrike Øya-programmet. Casiokids og Fjorden Baby! har laga ny musikk og skal, etter lengre pauser, ut på festivalscener igjen. De kommer garantert til å bidra til musikkglede og god Øya-stemning. For Casiokids blir dette den aller første konserten på flere år. I tillegg vil Hilma Nikolaisen, Das Body og Rosa Faenskap gi oss sterke konsertopplevelser i herlige Tøyenparken-rammer.

CASIOKIDS – ons 7. aug

HILMA NIKOLAISEN – ons 7. aug

FJORDEN BABY! – fre 9. aug

DAS BODY – lør 10. aug

ROSA FAENSKAP – lør 10. aug

CASIOKIDS

Casiokids er tilbake, og første konsert blir på Øya! De lover gjester og stor sceneproduksjon i Sirkus. Nå er dobbelsingelen Brunsniggelen/Tid for hjem her, før bandet legger ut på turné med Øya-besøk. Til høsten slippes et fullt album. Som de sier det sjøl:

Etter å ha snekret på ny musikk gjennom flere år i både hjemme- og bortestudioer – omringet av utallige synther og hissige strobelys – står byggverket i 2024 endelig ferdig. Tid for hjem er blitt et album som plasserer seg helt naturlig i samtiden parallelt med å være en logisk oppfølger til Aabenbaringen over aaskammen (deres foreløpig siste album, fra 2011).

Bandet ble startet i 2004 og fikk raskt stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt med en unik blanding av høyenergisk elektropop med norske tekster og uforutsigbare, visuelt eksperimentelle sceneshow. De hadde suksess med debutalbumet Fuck midi (2006) og oppfølgeren Topp stemning på lokal bar (2010), som medførte turneer i Europa, samt anmeldelser og radiospilling internasjonalt. Casiokids ble lagt merke til av internasjonal bransje både på Øyafestivalen og vår egen kveld under SXSW i Austin.

Etter flere års pause gleder Casiokids seg til å på nytt fylle gulv med hedonistisk dansing til snåle norske tekster, og vi ser fram til at de skal gjøre det på Øya.

FJORDEN BABY!

Fjorden Baby! har det siste halvannet året nok en gang imponert på norske scener, med utvalgte klubbopptredener. I år kommer de til Øya, og lover ferske låter. "Med ny musikk som kommer på løpende bånd, gleder vi oss til å stå på festivalscenen igjen og levere noe skikkelig søt musikk," uttrykker bandet.

Med fire kritikerroste album, flere radiohits og suksessturneer har de siden 2009 vært sterke representanter for Loddefjord-bølgen, og pålitelige skapere av levende musikk og urban subkultur. Fjordkloden fra 2013 ble av flere kritikere utpekt som årets norske album. Fjorden Baby! har samarbeida med andre Bergen-storheter, som Lars Vaular og John Olav Nilsen.

Gaffa.no: - … det er dette du får med Fjorden Baby! – et skranglete beist fra Bergens dypeste fjord som gjør greien sin

HILMA NIKOLAISEN

Hilma Nikolaisen har gjennom sin mangefasetterte karriere vært del av flere ulike musikalske konstellasjoner. Hennes tre kritikerroste soloalbum har gitt henne Spellemann-nominasjon, internasjonal anerkjennelse og et voksende publikum. Nå er hun klar med nytt materiale som live fremføres i et helelektrisk trioformat. Hennes nye album Social Works ble sluppet 19 januar 2024.

Aftenposten skreiv i forbindelse med utgivelsen: - Etter å ha tatt kontroll over den musikalske undergrunnen med band som Serena Maneesh, har gitarhelten etablert en svært solid solokarriere hvor hun alltid går egne veier. Det gjør hun også på sitt fjerde album. Hvis du kjenner på en gryende vinterdepresjon, er dette kuren.

DAS BODY

Indiepop-visjonærene i Das Body er aktuelle med sitt andre album – som Clash Magazine kaller «a gem of an album that proves that modern synth-pop doesn’t need to be beholden to retro-imitations to sound convivial and effortlessly-cool”.

Kritikerne her hjemme hyller albumet på lignende måter, og trekker fram Ellie Linden som den ypperste frontfiguren i landet når det gjelder live-energi og særegent uttrykk. Das Body har turnert siden album-slippet, og er nå klare for festivalsommeren.

Das Body lager sin egen form for moderne pop, som i internasjonale medier har blitt kalt «Nordic odd-pop» og «new new-wave». Konsertene deres har blitt kjent for sin intense energi. Den amerikanske musikkbloggen Gorilla vs Bear kaller Das Bodys konserter for “thrilling and cathartic” og “Ellie Lindens stage presence is larger-than-life”. Vær forberedt på overraskelser!

ROSA FAENSKAP

I høst kom trioen Rosa Faenskaps album Jeg blir til deg, på Fysisk Format. Bandet har tidligere beskrevet musikken sin som «en kjærlighetserklæring såvel som en krigserklæring mot svartmetallen». Deres herlige konserter gir dem stadig nye fans. Låtenes tyngde, tempo og melodiinnslag, med elementer av post-rock og prog, gjør Rosa Faenskap til et band man bør følge tett de neste åra.

Rosa Faenskap vil står for et av årets heftigste opplevelser for alle som liker en musikalsk sandblåsing av sansene. Trioen har tidligere imponert med intimkonsert i Biblioteket, og er nå klare for Øyas hovedprogram.

VG om skiva: - Debutalbumet er grom djevelsk mørkpunk med Deafheaven-klang, og aggressive og presise tekster som at «politikerne gir faen i deg».