Publisert: 04.07.24

Samtale med Ella Marie Hætta Isaksen i Biblioteket

  • Bærekraft
Artisten og aktivisten Ella Marie, som i tillegg til å spille på Øya, skal snakke på den intime Biblioteket-scenen
foto Angelica Spilling

This is sami land - samtale med Ella Marie Hætta Isaksen (i samarbeid med Varmere Våtere Villere). Biblioteket, onsdag 7. august, kl 17.30

Ella Marie Hætta Isaksen (f. 1998) er en samisk artist, aktivist, forfatter og skuespiller. Hun var tidligere frontfigur i bandet ISÁK, og i 2021 gav hun ut boken «Derfor må du vite at jeg er same» der hun reflekterer over sin egen samiske identitet. Tidligere i år ga Ella Marie ut sine første låter under eget navn, og debuterer i år på Øya som soloartist.

Men det er ikke bare som artist hun har gjort seg bemerket de siste årene. Som aktivist kombinerer hun sin kamp for urbefolkningsrettigheter med engasjement for natur og klima. Store deler av Ella Maries kunstneriske virke omhandler denne tematikken. Hun har vært aktiv i Natur og Ungdom, og miljøengasjementet hennes kommer tydelig frem i dokumentarfilmen RAHČAN – ELLAS OPPRØR (2022). I fjor fikk Ella Marie og andre aktivister mye oppmerksomhet da de blant annet blokkerte inngangen til olje- og energidepartementet i forbindelse med Fosen-aksjonene.

Med dette store engasjementet er det kanskje ikke så rart at hun allerede i solokarrieren har sluppet en «disselåt» om ingen ringere enn energiminister Terje Aasland. I «Gii Gielista» (oversatt til «Hvem lyver») stiller hun Aasland til veggs for det hun anser som løgnene han kom med under rettsaken hvor Ella Marie og flere andre aktivister var tiltalt for å ikke ha fulgt politiets pålegg. 

På Biblioteket møter du henne i en intim setting hvor vi skal bli bedre kjent med både personen, artisten og aktivisten Ella Marie. Samtalen blir ledet av Vilde Blomhoff Pedersen, festivalsjef for Klimafestivalen Varmere Våtere Villere.

Relaterte artister